Tema 2 gør

Raske og syge lunger

Raske og syge lunger

1. Tag en ballon og pust den op uden at binde til.
Det symboliserer vores lunger, der fyldes med luft, når vi trækker vejret ind.

2. Slip ballonen og se at ballonens elasticitet gør, at luften kommer ud af sig selv.
Vi bruger ligesom ballonen ikke så meget energi på at ånde ud.

3. Som symbol på syge lunger skal du bruge en papirspose, som du puster op.
Tag en papirspose. Pust luft i den.

4. Hvad sker der, når du giver slip på posen?
Det svarer til KOL-syge lunger, der har mistet elasticiteten. Luften bliver ikke automatisk presset ud.

Prøv det på egen krop 

 1. Fyld dine lunger med så meget luft, som du overhoved kan.
 2. Derpå skal du prøve at fylde dine lunger med endnu mere luft, inden du ånder ud.

Det er svært, ikke sandt? Sådan føles det for en person med KOL at trække vejret.

KOL gør, at lungerne ikke er elastiske, men stive. Jo stivere lungerne er, jo sværere er det at få tømt lungerne for den brugte luft. For KOL-syge tømmes lungerne ofte ikke helt og der er ikke plads til ny frisk iltet luft.

 

Test dig selv – og lad en kammerat tage tid!

Test dig selv – og lad en kammerat tage tid! 

 1. Hvor mange gange i minuttet trækker du vejret, når du sidder stille?
 2. Tag 10 dybe vejrtrækninger, hvor du virkelig fokuserer på at trække vejret dybt ned i maven og træk vejret gennem næsen (mest beroligende).
 3. I skal igen tælle antallet af vejrtrækninger i samme tidsrum som før. Sammenlign tallene.
 4. Hvor mange gange i minuttet trækker du vejret efter 1 minuts gang? Hvor mange gange i minuttet trækker du vejret efter 1 minuts hurtigløb?
 5. Begynd alle undervisningstimer i en periode med vejrtrækningsøvelser, så alle i klassen rammer 12-15 vejrtrækninger i minuttet.

Normalt har vi 12-15 vejrtrækninger pr. minut i hvile. Flere vejrtrækninger betyder måske, at den balance, der er imellem ilt og kuldioxid i lungerne, er forstyrret. Hermed stresses din krop unødigt.

Du kan altså aflæse dit akutte stressniveau ved at registrere antallet af vejrtrækninger og sammenligne med dit normale niveau. Målet er færrest antal vejrtrækninger i minuttet.

Holdningskort Lunger i funktion

Hvad mener du?

Der er forskellige holdninger til sundhed og hvordan vi behandler vores krop. Hvilke argumenter bruger du? Kan du forstå og anerkende, at andre kan have andre synspunkter? Måske påvirkes du af andres argumenter?

 • Print holdningkortene.
 • Et hold på to elever trækker ét holdningskort.
 • Den ene skal forsvare synspunktet.
 • Den anden skal angribe det.
 • Resten af klassen lytter.
 • Bagefter bidrager de andre med andre synspunkter om emnet.

Bølgen

Bølgen

Du skal forestille dig åndedrættet som en bølge, der ruller ind over kroppen på indåndingen og tilbage igen på udåndingen.

 1. Læg dig på ryggen i en god hvilestilling og læg gerne en lille pude under hovedet. Det er vigtigt, at du ligger helt afspændt, så du ikke skal bruge energi eller kraft på at ligge, og at der er fri bevægelse for åndedrætsmusklen.
 2. Læg den ene hånd på maven og den anden på den nederste ribbenskant til den ene side. Slap af i skuldre, ansigt, kæbe, tunge, hals og nakke, når du laver øvelsen. Mærk, hvordan ryggen hviler mod gulvet, og prøv også at slappe af i lænden. Igangsæt nu stemplet ved at aktivere åndedrætsmusklen, så maveåndedrættet starter – det er første step i bølgen.
 3. Fyld lungerne med luft ved at fortsætte din indånding og mærk, hvordan bølgen forplanter sig videre op til ribbenene. På udåndingen giver du bare efter, lader luften flyde ud og lader brystkassen og resten af kroppen smelte ned i underlaget.

Stemplet

Stemplet

Du skal vække og træne åndedrætsmusklen. Øvelsen sætter også gang i din fordøjelse og dit indre brusebad.

 1. Sæt dig tilbage på stolen med ryggen afslappet mod ryglænet og læg begge hænder på maven – en ved navlen og en lige under navlen. Du skal sidde godt med begge fødder i gulvet og med afspændte skuldre. Sæt nu nogle dybe vejrtrækninger i gang ved at mærke åndedrætsmusklen stemple ned på indåndingerne, samtidig med at maven bevæger sig naturligt ud mod hænderne.

Ånd så ud og mærk, hvordan åndedrætsmusklen stempler op, og maven falder naturligt tilbage på plads. I denne øvelse skal du ikke fokusere på at presse luften ud – lad det ske helt af sig selv, men lad al luften sive ud, før du tager en ny indånding. Dine indåndinger skal være større og mere intense end normalt i hvile.

Stræk siderne

Stræk siderne

Det en god idé at strække kroppens sider godt igennem i løbet af dagen. Det giver plads til, at du kan trække vejret ordentligt. Samtidig bliver du mere smidig, og du øger blodcirkulationen i området.

 1. Stil dig med fødderne let spredte, så du står godt. Bøj let i knæene, flet fingrene over hovedet og hold armene let strakte. Gør skuldrene bløde som is, der smelter i solen og tag en indånding, mens du forestiller dig en paraply, der folder sig ud i takt med denne indånding og ind i takt med den efterfølgende udånding.
 2. Sammen med udåndingen laver du en sidebøjning til den ene side. Hold hofter og bækken i ro, så du mærker strækket omkring ribben og ryg. Mærk, hvordan kroppen giver efter på udåndingen. Tænk også på at have lidt balance i kroppen, så du ikke hænger i lænden – du kan justere ved at trække halebenet og bagdelen bare en lille smule ind under dig.
 3. Når du har åndet helt ud, skal du tage en ny indånding til »din indre paraply« og løfte overkroppen tilbage til midten – og så skal du gøre det samme til den anden side.

Lav gerne øvelsen mindst fem gange til hver side.

Katten

Katten

Nu er du en kat. Stil dig på alle fire med hænderne placeret under skuldrene og knæene under hofterne. Du skal nu runde og svaje i ryggen sammen med nogle gode vejrtrækninger.

 1. Ånd ud, og tøm lungerne helt for luft, når du runder ryggen og skyder den op mod loftet som en kat. Når du igen ånder ind, skal du svaje ryggen fra hale til hoved ved samtidig at tænke på at gøre rygsøjlen lang og trække hænderne let i retning mod knæene. Fortsæt med dybe vejrtrækninger sammen med ryggens bevægelser.
 2. Tænk på at skubbe gulvet væk med hænderne, når du runder og svajer. Brug nogle lange, seje vejrtrækninger, hvor du virkelig kan mærke, at åndedrættet er motoren for dine bevægelser – hold ikke vejret, men send hele tiden luft igennem kroppen, så der er brændstof til hele bevægelsen.
 3. Når du har rundet og svajet 5-10 gange, slutter du af med at blive stående og skyde ryggen mod loftet. Hold stillingen, så længe du kan, og mærk, hvordan det føles, som om en ballon masserer dig indefra. Fokuser på at runde ekstra meget der, hvor du føler dig stivest.

Rygestop 1

STOPLINIEN

Hvordan kan du stoppe med at ryge?

Find svaret på STOPLINIEN.

Du kan også teste din motivation for at stoppe og om du er afhængig af tobakken.

Rygestop - sådan gør du

Er du ryger og gerne vil stoppe, kan du finde mange gode rygestop-programmer på nettet. Vi anbefaler rygestop-programmet fra X-hale, der er målrettet unge. Det er tilrettelagt af Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

Gevinsten er hurtig ved rygestop. Her er nogle eksempler. Er du ryger, så prøv, hvor langt du kan komme

Tid efter rygeophør

20 minutter: Puls og blodtryk normaliseres.

12 timer: Iltniveauet i blodet normaliseres.

1 døgn: risikoen for blodpropper reduceres. Lungerne begynder at rense sig selv.

3 døgn: Iltoptagning forbedres og vejrtrækningen bedres.

2 uger – 3 måneder: Kredsløbet bedres gradvist. Lungerne bliver bedre til at bekæmpe infektioner.

3 – 12 måneder: Mindre hoste og lettere vejrtrækning. Fertiliteten og søvnen bedres.

1-2 år: Risikoen for blodpropper er halveret.

5-15 år: Risikoen for blodpropper er nu den samme som hos aldrig-rygere.

 

Kilde: Hjerteforeningen